DHMOSIEVMA KYRIAKATIKHS ELEYTEROTYPIAS GIA PROKLHSH TOYRKVN STH THRAKH
Απ' τον Αλί στον Αττίλα
Η επίσκεψη Μπαμπατζάν φόρτισε το παιχνίδι με τη μειονότητα.
Μία ακόμη ενέργεια της Αγκυρας ρίχνει σκιές στην επικείμενη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, προκαλεί έντονο διπλωματικό διάβημα της Αθήνας και πιστοποιεί ότι η Θράκη μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των γειτόνων.
Ο συνταγματάρχης Αττίλα Σιρίν, ακόλουθος Αμυνας της τουρκικής πρεσβείας, ταξίδεψε στο Πομακοχώρι Εχίνος, όπου -παρουσία του ψευδομουφτή- αντιμετώπισε τους κατοίκους ως τουρκογενείς και δήλωσε πως... η Τουρκία εγγυάται την ασφάλειά τους!
Με άλλα λόγια, επεξέτεινε την κυριαρχία της χώρας του στην ελληνική επικράτεια, δικαιώνοντας το σενάριο της τουρκικής άσκησης «Εφές», σύμφωνα με το οποίο προκαλείται διμερής σύρραξη με αφορμή την προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας.
Το υπουργείο Εξωτερικών, φανερά ενοχλημένο, κάλεσε τον τούρκο ακόλουθο και ζήτησε εξηγήσεις. Ο Σιρίν ισχυρίστηκε ότι μίλησε μόνο για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις προβλέψεις της για τη μειονότητα...
Είχε προηγηθεί η «ιδιωτική» επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη, όπου ο Αλί Μπαμπατζάν προέτρεπε τους έλληνες μουσουλμάνους να προσφεύγουν στο Δικαστήριο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους ως Τούρκοι. Αλλωστε, μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε site του τουρκικού υπουργείου Παιδείας η «Δυτική Θράκη» εμφανιζόταν ως άλλο κράτος, με δικό της χάρτη και δική της σημαία (ημισέληνο σε φόντο άσπρο-πράσινο).
Η Αγκυρα απάντησε τότε ότι επρόκειτο για λάθος. Απέσυραν τη σημαία και το χάρτη, αλλά εξακολούθησαν να εμφανίζουν τη «Δυτική Θράκη» ως άλλη χώρα σε διάφορες κυβερνητικές ιστοσελίδες.
Οσο για τον συνταγματάρχη Αττίλα Σιρίν, παραμονές των πρόσφατων τουρκικών εκλογών είχε φροντίσει να δημιουργήσει μεγάλο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ: Αποχώρησε από συνέδριο του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, με αφορμή έναν χάρτη που εμφάνιζε κουρδικό κράτος στα σύνορα της Τουρκίας. Ο χάρτης, ωστόσο, προερχόταν από την επιθεώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων («Armed Forces Journal»), που φιλοξενούσε μελέτη αμερικανού απόστρατου για τη νέα Μέση Ανατολή.
Ο τούρκος αξιωματικός διαμαρτυρήθηκε και επεσήμανε ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Προφανώς, οι δικές του «πρωτοβουλίες» στον Εχίνο έρχονται να συμβάλουν στην καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας..
Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/12/2007
Tuesday, 22 January 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment